Kezdetek


A Kuckó gyermekőrzőt néhány éve indítottuk. Szerettünk volna egy olyan helyet létrehozni, ahova rendszeresen vagy akár alkalmanként érkezhetnek gyerekek játszani, akár az általunk kínált foglalkozás keretein belül, akár saját maguk elképzelése szerint. Olyannak álmodtuk a Kuckót, ahol a gyerekek békésen, lassan tudnak kijjebb lépni abból a meleg, szerető burokból, amit magától értetődően nyújt számukra a család. Ez persze nem megy mindig úgy, ahogy az elképzeléseinkben él, akadnak kisebb-nagyobb zökkenők, sőt, az is előfordult, hogy nem miránk volt szüksége a hozzánk érkező családnak.

Az elmúlt évek számos vidám és elgondolkodtató tapasztalattal gazdagítottak bennünket. Jó látni, amikor ezek a tapasztalatok hasznosnak bizonyulnak a későbbi munka során, amikor sikerélmények születnek belőlük. Az örömteli sikerélményeket annak is köszönhetjük, hogy személyes és naprakész kapcsolatban vagyunk a gyerekek szüleivel, és minden kis vendégünkre elegendő időt tudunk szánni, gondolatban és törődésben is.

Hogy végzettségünket kihasználhassunk, terveztünk külön fejlesztő foglalkozásokat tanulási képesség és mozgásjavítás céljából. Idővel kiderült, hogy a rendszeres gyermekőrzési lehetőséget keresik a legtöbben, így ebbe az irányba haladtunk tovább, azaz a rendelkezésünkre álló helyet egy kis létszámú csoport igényeinek megfelelően alakítottuk ki, ugyanígy terveztük meg a napirendet és a napirenden belül helyet foglaló közös tevékenykedés tartalmát.

Az elmúlt években sok kedves apró vendégünk volt, és elmondhatjuk, hogy a szülők ugyanolyan kedves ismerősökké-barátokká váltak, mint az általuk hozzánk érkező gyerekek.

Emlékszem az első hetekre, sőt hónapokra, amikor négy-öt apróság számított a napi maximális létszámnak, és arra vágytunk, bár minden nap így alakulna. Azóta már gondosan nyomon kell követnünk minden héten az érkező gyerekek létszámát, nehogy a maximális tizenkét főnél többen legyenek. Valahányszor azt látjuk, hogy “tele” vannak a napjaink, eszünkbe jut az, ahogy kezdtünk, és abban bízunk, ilyen áldott-szép marad még sokáig számunkra ez a munka. Továbbra is örömmel és nagy várakozással fogadjunk az összes hozzánk érkező kisebb és nagyobb vendéget.